Dode paarden moet je feestelijk begraven

Momentum ontstaat aan het einde van dingen

Dode paarden moet je feestelijk begraven. Dat is de belangrijkste les die ik bij Stadslab Leiden, het netwerk van Leidse initiatiefnemers, in mijn eerste jaren leerde. Soms lukken mooie plannen niet, en dat hoort bij innovatie. Dan moet je niet eindeloos aan het idee blijven sjorren, maar op een goed moment beslissen: we stoppen ermee.

Niet met stille trom, maar met een bos bloemen en een glas.

Veel te vaak zie ik mensen wegzakken naast dat dode paard. Veel te vaak gaan we te lang door met dingen waarvan we stiekem wel weten dat ze niet gaan lukken.

Of we blijven vormen en routines en manieren van met elkaar overleggen in stand houden die uitgewerkt zijn. We zijn te verliefd op ons idee om dat toe te geven. Of we hebben beloftes gedaan en willen die niet breken. Al is het maar een belofte aan onszelf. En ondertussen lekt de energie weg.

De dode paarden die je moet begraven, zijn geen kleine ergernissen. Het zijn majeure zaken, die echt te maken hebben met de dingen die jij tevergeefs doet. (En nee, het gaat ook niet om dingen die ánderen zouden moeten laten..!)

Net als in de natuur de dood nodig is om nieuwe generaties te kunnen laten ontstaan en evolutie te hebben, is het in organisaties nodig dat we met dingen stoppen.

Je kunt niet alles bewaren, groei betekent ook dat zaken sterven.

Maar pas de laatste tijd realiseer ik me dat het een belangrijk thema is: ergens goed mee kunnen stoppen.

Er gaat inmiddels geen lezing of training voorbij dat ik het niet een keertje zeg: dode paarden moet je feestelijk begraven. Dan vonkt er een stroompje van herkenning én golft er een zucht van verlichting door die zaal.

Want hardop toestemming krijgen om te stoppen met zwoegen, dat zorgt direct voor nieuwe energie. Andere perspectieven. Ruimte.

Ik heb daarom een idee.

Deze vrijdagmiddag houd jij de feestelijke begrafenis van jouw dode paard.

Zeg op de vrijdagmiddagborrel hardop waar je mee stopt – wie weet doen er collega’s mee.

Je moet eens zien met hoeveel nieuwe ideeën en ruimte jij het weekend in gaat.

Momentum ontstaat aan het einde van dingen.

Ik wens je een feestelijke begrafenis toe!